Maak kennis met onze zeven afstudeerders!

Afgelopen maanden zijn er maar liefst zeven afstudeerders begonnen aan een leerzaam afstudeertraject bij Ifmec. In dit bericht stellen de zeven facility-professionals 'in spe' zich aan je voor en delen hun interessante onderzoek topics met jullie. Wil jij bijdragen aan een van de onderzoeken? Je kunt contact opnemen met de afstudeerders middels een mail. Klik hiervoor op de naam van de afstudeerder. Lijkt het jou nou leuk om binnenkort zélf te beginnen aan een afstudeertraject bij Ifmec? Kijk dan eens op deze pagina wat de mogelijkheden zijn... En dat zijn er genoeg! Mailen mag uiteraard ook. Je kunt een mail sturen naar onze afstudeerbegeleiders Esther en Marjolein via werkenbij@ifmec.nl.

Chantal Kruit

De Haagse Hogeschool

Ik zit in de allerlaatste fase van de opleiding Facility Management op de Haagse Hogeschool. Voordat ik aan mijn afstudeeropdracht begon heb ik de minor Project van je Leven gedaan op Hogeschool Utrecht. Tijdens deze periode heb ik al mijn creativiteit kunnen uiten in het maken van mijn eigen kunstwerken. Tot de dag van vandaag maak ik nog steeds kunst en deel ik dit op mijn Instagram: csm.creations. Ik ben blij om die periode te hebben gebruikt om mijn creativiteit te kunnen prikkelen.

Voordat ik begon aan de HBO opleiding Facility Management heb ik de MBO opleiding Facilitair Leidinggevende afgerond. Na het afronden van die opleiding merkte ik dat ik mijzelf nog niet klaar vond om in de praktijk te gaan, ik wilde nog meer leren en een HBO opleiding gaan doen. Ik had mega veel keuze tussen verschillende opleidingen maar toch ben ik weer in hetzelfde vakgebied terecht gekomen en waarom dan? Omdat Facility Management zo breed is en ik tijdens de stages bij het MBO al gemerkt had dat elke dag anders verloopt en dat houd het interessant vind ik. Daarnaast is Facility Management echt een vak geworden wat onmisbaar is in elk bedrijf. Als faciliteiten niet op de geschikte manier worden gefaciliteert, heeft dat effect op het hele bedrijf. Ik ben blij dat ik door ben gegaan op het HBO, mij leergierigheid heb ingezet en nu bijna klaar ben om de praktijk in te gaan.

Chantal

Ik heb in mijn derde jaar stage gelopen in Lissabon en heb toen echt gemerkt dat er een groot verschil is tussen Facility Management in Nederland en in Portugal. Eerder had ik al meegekregen dat het per land erg verschilt in hoe ver Facility Management is, maar toen heb ik het met eigen ogen mogen ervaren. In Nederland wordt er geïnvesteerd in Facility Management en dat levert weer toegevoegde waarde op voor de bedrijven.

Mijn afstudeeropdracht gaat over welke thema’s doorlopen moeten worden om tot een waarde toevoegend werkplekconcept te komen. Afgelopen jaren is er veel veranderd, ook door COVID, en de werkplekken zouden mee moeten gaan met deze veranderingen. Bedrijven willen hun werkplekconcept aanpassen, maar weten niet waar zij moeten beginnen, welke thema’s meegenomen moeten worden en wat er absoluut niet vergeten mag worden. Daarnaast wordt het ook steeds belangrijker om een aantrekkelijk werkpelkconcept te hebben voor de komende generatie (generatie Z). Die generatie zal ook in hun afweging meenemen of er fijn hybride gewerkt kan worden voor de keuze van werkgever. Het is een uitdagend vraagstuk, maar vooral een vraagstuk wat ik interessant vind. Om een valide, betrouwbaar en haalbaar onderzoek neer te kunnen zetten is mijn onderzoek afgebakend naar decentrale overheden en ga ik interviews houden met waterschappen en gemeentes.

Ik zit nu midden in mijn afstudeeropdracht en wat mij tot nu toe heeft verbaasd in mijn onderzoek is dat ik nooit stil heb gestaan bij dat de hele maatschappij invloed heeft op de dagen dat mensen thuiswerken. Denk bijvoorbeeld aan de basisschool tijden van de kinderen. Op bepaalde dagen zijn de kinderen eerder vrij en is het makkelijker om thuis te werken om tussendoor de kinderen op te halen. Door hoe de hele maatschappij is ingericht en het hybride werken hebben bedrijven nu te maken met de ‘Kameel in de week’ (piekdagen op dinsdag en donderdag). Maar hoe kunnen we de bulten van de kameel minder hoog maken (dus medewerkers meer verspreiden over de week) en kan een werkplekconcept dat ook beïnvloeden?

Heeft u wel eens bepaalde thema’s, stappen of processen doorlopen om tot een waarde toevoegend werkplekconcept te komen? Neem dan contact met mij op en dan kunnen we hierover in gesprek gaan. chantal.kruit@ifmec.nl

Ik wil Ifmec bedanken voor de kans dat ik mijn afstudeeropdracht bij Ifmec mag uitvoeren met fijne begeleiding en collega’s die openstaan om mij te helpen.

Lynn Huisman

Saxion Deventer

Lynn

Mijn naam is Lynn Huisman en ik ben 21 jaar. Momenteel studeer ik de opleiding Facility Management aan het Saxion in Deventer en zit ik alweer in het laatste jaar. Aan het begin was het best wel een zoektocht welke opleiding het beste bij mij paste. Ik wist van mezelf dat mijn kwaliteiten al wel bij het organiseren en plannen lagen, maar een specifieke richting was voor mij onduidelijk. Hierdoor leek Facility Management voor mij de perfecte opleiding, aangezien er veel kennis wordt aangereikt op verschillende gebieden zoals inkoop, huisvesting en services.

Ik heb me erover verbaasd hoeveel mogelijkheden er eigenlijk zijn binnen dit werkveld en wat er allemaal voor nodig is om het primaire proces binnen een organisatie goed te laten verlopen. Tijdens de opleiding is het duidelijk geworden dat een facilitair manager altijd van belang is binnen een organisatie, aangezien mensen anders hun werkzaamheden niet uit kunnen voeren. Ik vind het belangrijk om zelf later ook een impact te kunnen hebben binnen een organisatie en door het volgen van deze opleiding is dat zeker mogelijk. 

Afgelopen halfjaar heb ik de minor HRM voor leidinggevenden gevolgd waarbij ik mijn kennis heb verbreed over personeelszaken, effectief leiderschap en de juridische aspecten binnen een organisatie. Momenteel ben ik aan het afstuderen bij Ifmec waarbij ik een erg interessant en leuk afstudeeronderzoek mag doen over welke voedingsconcepten in de algemene, academische en topklinische ziekenhuizen in Nederland het meest passend zijn in 2029, ten aanzien van patiënten. Om te voldoen aan een goed werkend en toekomstgericht voedingsconcept, zijn er eigenlijk heel veel verschillende elementen waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast is er al een mooi initiatief van ‘Alliantie Goede Zorg Proef Je’ waarbij zij de verschillende ziekenhuizen ondersteunen in de transitie naar gezondere voeding.

Om zelf tot antwoorden op mijn onderzoeksvraag te komen, ga ik facilitair managers en diëtisten binnen de drie soorten ziekenhuizen interviewen. Mijn hulpvraag naar Ifmec is dan ook of collega’s wellicht al contactgegevens hebben van bepaalde ziekenhuizen, zodat ik hen sneller kan bereiken. Ik kijk erg uit naar de komende periode en ik hoop veel ervaringen op te kunnen doen binnen Ifmec!

Eva Leydekkers

Breda University of Applied Sciences

Mijn naam is Eva Leydekkers en ik ben 22 jaar oud. Ik studeer International Facility Management aan Breda University of Applied Sciences. Op dit moment zit ik in mijn afstudeerjaar en heb ik afgelopen semester een minor gevolgd in performance coaching en training in Eindhoven aan de Fontys.

Ik heb gekozen voor Facility Management, omdat het een erg breed vakgebied is en het erg veel mogelijkheden bied om mijzelf te ontwikkelen. Hoe ik er nu tegenaan kijk is dat ik sterk geloof dat Facility Management een essentiële rol speelt in het creëren van functionele en aantrekkelijke werkomgevingen. Verder kan het een grote impact hebben op het welzijn en de productiviteit van de medewerkers en prestaties van de organisatie. Mijn grootste verbazing tijdens de opleiding is dat we het niet realiseren, maar facility management overal is!

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie bij Ifmec. Mijn scriptie gaat over de verantwoordelijkheid die catering bedrijven moeten nemen tegenover de eiwittransitie en welke (gedrags)interventies er geïmplementeerd kunnen worden om consumentengedrag te sturen richten een gezondere en duurzamere keuze. Wist je dat de voedselproductie ongeveer 35% genereert van de totale gasuitstoot, waarvan 57% verband houdt met dierlijk voedsel?

Mijn hulpvraag naar Ifmec is of er collega’s zijn die mij meer inzichten kunnen bieden over de eiwittransitie en/of met betrekking tot consumentengedrag verandering. Ik ben ervan overtuigd dat het Ifmec netwerk en expertise van waarde zal zijn voor mijn onderzoek en verdere ontwikkeling op het gebied van Facility Management.

Eva (1)

Joanne Wentholt

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Hoi! Ik ben Joanne Wentholt, 23 jaar en ik doe Facility management aan de HAN in Nijmegen. Vorig jaar heb ik daar ook de minor digital marketing gevolgd, waarbij ik dieper ingegaan ben op de achterkant van websites en het resultaat van slimme marketing.

Nu is natuurlijk de vraag: hoe ben ik bij FM gekomen?
Ik heb FM gekozen omdat ik op de middelbare school enkele gesprekken gevoerd heb met een studiekeus begeleider en dit daar als beste optie uit kwam. Ik werkte op dat moment al enkele jaren in de horeca en wist alleen maar dat ik iets met mensen wilde doen. FM stond bovenaan het rijtje dat ik van de studiekeus begeleider kreeg. Een van de dingen waar ik me tijdens de studie wel over verbaasd heb is het feit dat SmartFM bij ons terugkomt in het curicculum, maar ik het persoonlijk (afgezien van de sensoren in gebouwen) nog niet zoveel in de praktijk gebruikt heb zien worden.

Aangezien ik het gedeelte SmartFM juist razend interessant vind, heb ik bewust gezocht naar een vraag die daarover gaat. Mijn onderzoek gaat over het inzetten van AI in de receptiedienstverlening in ziekenhuizen. Ik ga dus uitzoeken hoe en of AI in de praktijk gebruikt kan worden om het receptiepersoneel te ondersteunen. Hiervoor heb ik inmiddels al enkele medewerkers in ziekenhuizen gesproken en het is ontzettend leuk om te horen dat iedereen super nieuwsgierig is naar mijn uiteindelijke resultaat.

Vera van de Loo

Breda University of Applied Sciences

Hi allemaal! Mijn naam is Vera van de Loo, ik ben 22 jaar en afstudeerstudent bij Ifmec. Ik studeer International Facility Management aan Breda University of Applied Sciences. Ik heb deze opleiding gekozen omdat het de volledige basis geeft voor een (facility) managementpositie en breed toepasbaar is in veel industrieën. Verder is dit onderwijs Engelstalig en internationaal gericht, inclusief een buitenlandse stage. Dit gaf mij de kans om 6 maanden in het prachtige Dubai te wonen en te werken in de evenementenindustrie.

Voordat ik aan mijn scriptie begon, heb ik de minor International Music Management afgerond aan Hogeschool Inholland in Haarlem. Ik ambieer een carrière in de muziek- en entertainmentindustrie waar ik mijn FM kennis & skills kan inzetten, waarbij deze minor goed aansluit. Nu ben ik bezig met mijn afstudeeropdracht binnen Ifmec. Mijn onderzoek heeft als doel een strategische event management handleiding te schrijven, die in het verlengde ligt van de nieuwe (marketing) strategie die Ifmec vanaf 2024 hanteert. Voor mijn onderzoek doorzoek ik o.a. literatuur en interview ik experts in het vakgebied.

In de afgelopen jaren zijn een aantal dingen me opgevallen aan Facility Management. Zo verbaasde het me dat binnen (grote) bedrijven, de facility managers vaak niet gewaardeerd wordt voor het werk wat ze doen. Pas als er iets misgaat, zoals een kapotte koffieautomaat of een niet-schoongemaakt kantoor, wordt de facility manager erbij geroepen. Zodra alles op rolletjes loopt, wordt er weinig aandacht geschonken aan het feit dat FM de drijvende kracht is achter een goed georganiseerde organisatie. Hierom zou ik graag iedereen vragen om zelf na te gaan wie de facility manager is bij je werkgever, op welke factoren van jouw dagelijkse werkdag op kantoor zij effect hebben, en natuurlijk hoe je ze in het zonnetje kunt zetten!

Foto Vera Van De Loo Ifmec Website

Joelle van Erkel

Hogeschool Rotterdam

Joelle

Mijn naam is Joëlle van Erkel, 21 jaar oud en opgegroeid in een dorpje in de Krimpenerwaard. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding Facility Management aan de Hogeschool Rotterdam.

Destijds heb ik voor de opleiding FM gekozen, omdat het vakgebied mij aansprak vanwege de diversiteit en de opleiding aansloot bij mijn interesses en vaardigheden. Tot op heden heb ik de opleiding als interessant en leerzaam ervaren. Facility management is ontzettend breed en hierdoor is geen dag of opdracht hetzelfde, dit zorgt ervoor dat je niet snel verveelt raakt.

Het is mij opgevallen dat facility management in bijna elk bedrijf een rol speelt, alleen niet altijd belangrijk gevonden wordt. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.

Tijdens mijn afstuderen bij Ifmec staat de volgende vraag centraal: ‘Hoe kan Ifmec de organisatiecultuur integreren in het toekomstige huisvestingsconcept.’ Ik ga dus onderzoeken wat de Ifmec cultuur is en hoe dit vertaald kan worden naar een nieuw huisvestingsconcept. Ik heb al een aantal mensen gesproken en verschillende inzichten opgedaan. Het is leuk om te zien dat iedereen dezelfde visie deelt!

Nu ben ik nog op zoek naar (een paar) ‘best practices’ als het gaat om de huisvesting. Ik ben namelijk benieuwd hoe dit bij andere bedrijven is vorm gegeven. Suggesties zijn altijd welkom!

Ik hoop tijdens deze afstudeerstage een waarde toevoegend huisvestingsconcept op te leveren en een mooie en leerzame ontwikkeling doorgemaakt te hebben.

Denise van der Werf

Hanzehogeschool Groningen

Beste allemaal. Ik ben Denise van der Werf, 21 jaar oud. Ik studeer de opleiding facility management aan Hanzehogeschool Groningen. Tijdens deze opleiding heb ik gekozen voor de hospitality kant, de minor ‘Duurzame organisaties’ en heb ik een semester event management gevolgd.

Drie- bijna vier jaar geleden heb ik gekozen voor de opleiding na een enorm leuke open dag. Bij toeval kwam ik terecht bij een voorlichting van de opleiding facility management. Deze voorlichting heeft mij geïnspireerd, dit wou ik zelf ook doen. Ik ben erg leergierig en hou erg van plannen en organiseren. Nu ben ik drie jaar verder en vind ik facility management nog steeds enorm leuk. Ik heb erg leuke dingen mogen doen met als hoogtepunt een duurzaam product ontwikkelen, een kantoor herinrichten en een eigen event mogen organiseren. Ook heb ik een passie voor duurzaamheid en hier wordt tijdens de opleiding veel aandacht aan besteed.

Mijn grootste verbazing tijdens de opleiding is dat het een enorm breed vakgebied is. Zo kan facility management allerlei verschillende betekenissen hebben binnen verschillende bedrijven in verschillende branches. Aan het begin van de opleiding was dit verteld maar tijdens de verschillende opdrachten heb ik dit zelf mogen ervaren. Persoonlijk vind ik dit ontzettend leuk, je bent breed inzetbaar en hierdoor kan je diversiteit hebben tijdens je werk.

Nu ben ik in de laatste fase van de opleiding terecht gekomen: het afstuderen. Via IFMEC heb ik een leuke opdracht gekregen bij SSC Espria. Ik ga onderzoeken welke mogelijkheden er zijn bij GGZ Drenthe om stappen te zetten naar meer plantaardige eiwitten met als eindproduct een advies + stappenplan. Een eiwittransitie (verschuiving van meer dierlijke eiwitten naar meer plantaardige eiwitten) is een onderwerp die lang niet bij iedereen bekend is. Hierdoor heb ik de kans om creatief te zijn.

Denise

Weet jij wat de toegevoegde waarde is voor plantaardige/duurzame voeding in een zorginstelling? Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende gezondheidsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, sommige vormen van kanker, osteoporose en neurologische problematiek vaak het gevolg zijn van te veel dierlijke producten. Bovendien blijkt dat een grootdeel plantaardig eten en het nuttigen van meer groente en fruit het herstel bij gezondheidsklachten bevordert. Door plantaardig en onbewerkt voedsel aan te bieden versnelt niet alleen het herstel van patiënten maar het werkt ook preventief. Een gezonde plantaardige leefstijl, hoe kleiner de druk op de zorg.

Mijn hulpvraag: ik ben op zoek naar mensen die ervaring hebben met het zetten van stappen naar meer plantaardige eiwitten. Hoe hebben jullie dit aangepakt?